Kees de Kort23 sep '14 12:11

Column Kees de Kort | Toezichthouders zonder melktandjes

Auteur: Kees de Kort

In Nederland moet je masochist zijn om klokkenluider te worden. Toezichthouders zijn hier niet eens tandeloze tijgers, ze hebben nog niet eens melktandjes in, zegt macro-econoom Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

Dan kun je beter in Amerika zijn, meent De Kort: "Er is een regeling dat als er een veroordeling voortvloeit uit informatie van een klokkenluider, dan krijgt de klokkenluider 10 tot 30 procent van de veroordeling. Deze week kwam er een bericht dat iemand 30 miljoen dollar heeft gekregen voor zijn bijdrage aan het oplossen van een misstand. Misschien kunnen ze daar in Nederland een keer een voorbeeld aan nemen en ook een beetje die kant op gaan. Ik denk dat het wel gaat helpen." 

Twee jaar geleden was de huizenmarkt echt dé steun van de Amerikaanse economie, maar daar zit inmiddels stevig de klad in, zegt macro-econoom Kees de Kort. En het is vooral de verkoop van goedkope huizen die daalt. En dat zegt genoeg, meent De Kort. "Het geeft aan dat steeds meer Amerikanen in de problemen komen en niet eens meer in staat zijn om een goedkoop huis te kopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen