Kees de Kort3 apr '14 14:24

Column Kees de Kort | Lagarde kraamt onzin uit over inflatie

Auteur: Kees de Kort

Er is weer wat groei te zien, dus de autoriteiten in de VS en Europa zijn tevreden met zichzelf. Het IMF is helemaal niet zo tevreden.

Kees de Kort
Kees de Kort

Volgens het IMF is er slechts sprake van een breekbare groei. Volgens IMF-directeur Christine Lagarde liggen geopolitieke spanningen, lage inflatie in de eurozone en problemen op de emerging markets op de loer.

Op het punt van geopolitieke spanningen is BNR's Kees de Kort het met Lagarde eens. “Investeren is gebaseerd op voorspelbaarheid en zekerheid. Onzekerheid maakt mensen nerveus, maakt mensen voorzichtig. Dat heeft weer consequenties voor investeren en besteden.”

Ook de malaise op de emerging markets heeft ze goed gezien. “Daar zit de klad volledig in.”

Op het punt van Europese inflatie pleit Lagarde ervoor dat die omhoog gaat. De Kort hoopt niet dat de ECB dit advies van Lagarde opvolgt. “Wat is er mis met lage prijzen? Ik ken alleen maar mensen die lage prijzen leuk vinden.”

Lagarde komt vooral op voor de mensen en organisaties met schulden, zegt De Kort. “Deflatie is slecht voor mensen met schulden. En we leven in een maatschappij met heel veel schulden. Het IMF en de monetaire autoriteiten kiezen voor de mensen en de bedrijven en organisaties met grote schulden: die moeten geholpen worden. Op basis daarvan zeggen ze: creëer inflatie.”

Maar inflatie is niet makkelijk te organiseren, zegt De Kort. Bovendien gaat zo’n maatregel ten koste van alle mensen zonder schulden. “Mevrouw Lagarde heeft ten aanzien van de geopolitiek een puntje, ten aanzien van inflatie kraamt ze onzin uit en ten aanzien van emerging markets heeft ze ontzettend gelijk.”

Gerelateerde artikelen