Kees de Kort8 sep '14 13:50

Column Kees de Kort | De boertjes uit het noorden

Auteur: Kees de Kort

Voor het eerst is er in de peilingen een kleine meerderheid van de Schotten voorstander van afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. De financiële markten reageerden onrustig op het nieuws. BNR's macro-econoom Kees de Kort schetst de situatie.

Kees de Kort
Kees de Kort

"Spektakel, spektakel. De Londense politici hebben natuurlijk altijd gedacht: 'Het is ondenkbaar dat die boertjes uit het noorden er überhaupt over nadenken om weg bij ons te gaan. Dat kan niet. Dus we hoeven niks te ondernemen, die blijven toch wel.' Die volslagen misplaatste arrogantie. Nu gaat in het Schotland anders, dus nu is er paniek. Want gaat het door of gaat het niet door? Het gaat er om hangen. Er worden allemaal concessies gedaan want het kan allemaal consequenties geven. Als de Schotten opstappen, wie weet hoe dat gaat met andere regio's waar het ook speelt, Catalonië in Spanje. Dus Europa zit ook met argusogen te kijken.

Maar het grootste punt is: wat gaat er in de Engelse regering gebeuren? Want in Engeland is het mogelijk dat de Tweede Kamerleden van de Conservatieven hun eigen premier gaan afzetten. Dat is niet zo verschrikkelijk moeilijk in Engeland. En er zijn, zeker bij de conservatieven, een groot aantal mensen die huiveren bij de gedachte dat Schotland na 307 jaar verdwijnt. Dus het zou zo maar kunnen leiden tot rebellie in de Conservatieve Partij. Probleem voor Cameron, meer onzekerheid in de Engelse economie. Meer onzekerheid, meer twijfel, meer gedoe is nooit voor de economie."

Gerelateerde artikelen