Kees de Kort25 mrt '14 12:42Aangepast op 25 mrt '14 14:12

Column Kees de Kort | Het consumentenstokje

Auteur: Kees de Kort

Hoogste tijd om de cijfers van de inkoopmanagersindustrie in Amerika over de maand maart eens onder de loep te nemen, vindt BNR's Kees de Kort. "In februari waren ze geweldig, maar in maart is het weer een beetje teruggezakt."

Kees de Kort
Kees de Kort

Maar belangrijker is, gaat De Kort verder, de Chicago Fed National Activity Index. "Mijn favoriete indicator voor de Amerikaanse economie. Het zijn een stuk of tachtig getalletjes. De cijfers over de maand februari? Herstel. Dat is niet zo raar, want in januari hadden we die polar vortex, ongelooflijk slecht weer. Dus: herstel."

De cijfers van de CFNAI zijn verdeeld over vier groepen, weet De Kort. "Twee groepen hebben betrekking op de bedrijvenkant en twee op de consumentenkant. En al het herstel zit aan de bedrijvenkant. Aan de consumentenkant - banen, inkomens, bestedingen, huizenmarkt - sukkelt het allemaal een beetje door. De bedrijven hebben als het ware de achterstand van januari weer goedgemaakt."

Kortom: "Opgeteld gaat het met het bedrijfsleven allemaal wel redelijk, maar de vraag is nog steeds of de consumenten het stokje kunnen overnemen. Daar is nog steeds geen sprake van."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen