Kees de Kort12 feb '14 14:01Aangepast op 12 feb '14 16:49

Column Kees de Kort | Yellen met een korreltje zout

Auteur: Kees de Kort

De Europese economie wordt niet bepaald in Frankfurt. Toch verschuilt iedereen in Parijs, Den Haag, Rome en Madrid zich achter de monetaire autoriteiten. Het is op dit moment zo lekker rustig, tenslotte.

Kees de Kort
Kees de Kort

Maar aan een herstel werken ze niet mee, constateert macro-econoom en BNR-economiecommentator Kees de Kort. Hetzelfde beeld zie je in de Verenigde Staten. Fed-voorzitter Janet Yellen heeft benadrukte op de hoorzitting van het Amerikaanse Congres dat de continuïteit voorlopig het belangrijkste is, maar het meest opmerkelijke waren volgens De Kort haar uitspraken over de arbeidsmarkt. De werkloosheid is volgens Yellen nog wel wat hoger dan de officiële 6,6 procent die op papier staat. Er is veel meer in die Amerikaanse arbeidsmarkt dan lijkt op basis van die 6,6 procent. "Ze neemt het met een korrel zout en dat lijkt me terecht."

Fed-econoom Richard Fischer, die ook mag meebesluiten over de rente, ging er wél met twee benen gestrekt in, zegt De Kort: "Hij heeft de politici in Amerika gezegd dat de Fed de rente wel kan verlagen, maar daarmee komt de economie niet op gang. 'Jullie moeten de kaders creëren waarbinnen ondernemers willen ondernemen en banen creëren. Jullie, politici, laten de Amerikaanse bevolking ongelofelijk in de steek'. En een lage rente en een beetje stimuleren brengt de economie niet op gang." Ondernemers zijn van harte welkom bij de Fed voor wat goedkoper geld, zegt Fischer in feite, maar pas als de politiek de bureaucratie aanpakt. "Fischer is vrij uitgesproken. Blijkbaar begint het dusdanig te irriteren, dat hij met deze ferme taal komt richting politiek."

Met de Amerikaanse MKB-cijfers gaat het iets beter, inmiddels, zegt De Kort. "Maar als je de getallen vergelijkt met wat zes à zeven jaar geleden volstrekt normaal was, dan zijn we nog lang niet terug op dat niveau. We zijn al zes jaar aan het rommelen met die crisis, waardoor we zijn vergeten hoe het was in 2004 tot 2008. De cijfers die nu bekend worden líjken niet op die van vijf zes jaar geleden."

Gerelateerde artikelen