Kees de Kort11 feb '14 13:05

Column Kees de Kort | Merging markets blijven achter

Auteur: Kees de Kort

De belangrijkste indicatoren in het meest recente OESO-rapport tonen een bekend verhaal, zegt BNR's Kees de Kort. "In de rijke landen gaat het allemaal wat beter, maar in opkomende markten heeft de economie juist de neiging om af te zwakken."

Kees de Kort
Kees de Kort

De zogenoemde 'leading indicators' - waaronder het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen en de inkoopmanagers - geven een eerste beeld van hoe de economie zich kan gaan ontwikkelen. Dat die er nu op wijzen dat de opkomende markten achterblijven, is opmerkelijk, zegt De Kort.

"Heel lang is het een totaal ander verhaal geweest. De groei van de economie zou juist moeten komen van die merging markets. Maar daar zit nu duidelijk de klad in, terwijl rijke landen een beetje aan het opkrabbelen zijn."

Daarbij is het nog maar de vraag of ook die groei kan doorzetten, aldus De Kort. "Ik twijfel daar erg aan. Met de inkoopmanagers uit de industrie en de dienstverlening gaat het goed, maar neemt zo’n consument het stokje over? Komen er meer banen bij? Stijgen de inkomens?"

Daar is nog niet veel sprake van, aldus De Kort. "De arbeidsmarkt staat op allerlei plaatsen stil, de loonontwikkeling valt overal tegen. Met de bedrijven gaat het voorlopig wat beter, daar lijkt het ten minste op, maar of het zich zal doorzetten? Ik denk het niet."

Wat er dan nog meer nodig is? "Meer banen, meer inkomens. Als daar wat beweging in zit, dan kun je er rustig vanuit gaan dat het met die economische groei ook wat beter zal gaan. Maar alleen op inkoopmanagers van bedrijven en vertrouwensindicatoren gaat de economie niet groeien."

Gerelateerde artikelen