Kees de Kort30 jun '14 13:00

Column Kees de Kort | BIS is de grote spelbederver

Auteur: Kees de Kort

"Het 'binnenkort-gaat-het-beter-universum' kennen we allemaal", zegt BNR's Kees de Kort. "De optelsom van monetaire autoriteiten, ministers van Financiën, roze brillen en über-hopers. Én we hebben de BIS. En de BIS is de grote spelbederver, de grote sfeerverzieker."

Kees de Kort
Kees de Kort

De BIS (Bank of International Settlements) heeft het jaarverslag uitgebracht, weet De Kort. "Daar komen weer heel andere dingen uit naar voren. Die hebben gewoon eens gekeken hoe het er werkelijk voor staat en die zeggen: het is misschien wel rustig, maar opgelost is nog niks."

Kloof
"Ze hebben het over de uitstaande schuldenposities die nog steeds extreem hoog zijn en een risico vormen. Die hebben het over de herkapitalisatie van de banken, waar niet al te veel gebeurt. Die hebben het over centrale bankiers zelf, van wie de acties steeds minder effectief worden. Die zeggen op een gegeven moment van: 'Centrale bankiers, kunnen jullie niet een keer een stapje terugzetten in plaats van steeds verder erin?' En, voor de beleggers wel interessant: de kloof tussen de financiële markten en de economische realiteit is wel erg groot geworden. Dat zijn allemaal dingen die men niet wil horen, maar natuurlijk wel zo zijn."

Gerelateerde artikelen