Kees de Kort26 jun '14 12:51

Column Kees de Kort | De Amerikaanse cijfers zijn een onwaarschijnlijk verhaal

Auteur: Kees de Kort

Gisteren bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar nog veel sterker gekrompen was dan gedacht: 2,9 procent. BNR's macro-econoom Kees de Kort ziet een verband met het bizar hoge groeicijfer van het derde kwartaal vorig jaar.

Kees de Kort
Kees de Kort

"Dat is een beetje een raar verhaal. Een maand of anderhalf geleden zou de groei 0 zijn geweest of een miniminnetje. Een maand geleden was het min 1 en gister was het ineens bijna min 3. Dat kan gewoon niet. Dat kan al helemaal niet als je het vergelijkt met een langer perspectief, want in het derde kwartaal van vorig jaar groeide de Amerikaanse economie op jaarbasis met meer dan 4 procent. En dan zou een half jaar later op jaarbasis met ongeveer 3 procent krimpen. Dat vind ik een onwaarschijnlijk verhaal."

"Achteraf gezien denk ik: die 4 procent in het derde kwartaal sloeg ook nergens op. Dus die 4 procent was veel te hoog dus en hebben ze maar zitten corrigeren om het gemiddelde uit te laten komen waar het thuis hoort. Het ging wat slechter met de export, dat wisten we wel, het ging wat slechter met de inversteringen, dat wisten we ook wel, de consumptie liep niet zo lekker, dat weten we wel. Maar van plus 4 naar min 3 in een half jaar tijd: dan stort een economie in elkaar en daar is totaal geen sprake van."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen