Column Kees de Kort | Doorsukkelen en doormodderen
De rode draad van de Amerikaanse economie? Die is vrij simpel, zegt BNR's Kees de Kort. "Een beetje groei en that's it."
"Januari en februari waren slechte maanden. Maart was echt een duidelijk herstel. Maar april, dat zijn de cijfers die nu zo'n beetje bekend worden, valt toch weer tegen", zegt De Kort.
"Dus dat verhaal van die Amerikaanse economie die weer lekker groeit, dat is gewoon niet zo. Het is een optelsom van plusjes en minnetjes en de stand van zaken is nu een beetje groei en that's it."
Bovenkant
De Amerikaanse huizenmarkt lijkt zich wel iets te herstellen, maat dat is vooral een seizoenspatroon, zegt De Kort. "Wat
opmerkelijker is, is dat het met name beter wordt in het dure segment. De dure
huizen verkopen, maar voor de goedkopere huizen is het veel
moeizamer."
"Dat past in het beeld van de Amerikaanse economie waar de bovenkant van de samenleving helemaal nergens last van heeft. Terwijl er ook steeds meer mensen langzaam maar zeker in de problemen komen."
Doorsukkelen
Zo sukkelt ook de arbeidsmarkt een beetje door. De Kort: "Dat beeld wordt bevestigd in de wereldeconomie. De
wereldhandel krimpt. Daar zit al een maand of twee nauwelijks beweging in. Dat is op geen enkele manier een voorbode van economisch herstel
in de wereld. Het is een beetje doorsukkelen, doormodderen."
Wat in de VS ook niet helpt, is dat er steeds minder bedrijven worden opgericht, zegt De Kort. "De banengroei komt vaak van de kleinere bedrijven, het midden- en kleinbedrijf. Er worden natuurlijk nog steeds heel veel bedrijven opgericht in de VS, maar minder in vergelijking met een paar jaar geleden."
Arbeidsmarkt
Dat heeft volgens De Kort te maken met de financiering die lastiger wordt,
belastingwetgevingen. "Met als gevolg dat de Amerikaanse
arbeidsmarkt maar niet echt wil herstellen. Want bij de grote, beursgenoteerde
bedrijven wordt vaak bezuinigd om de resultaten op peil te houden."
Kortom: "Minder banen, minder investeringen, minder alles. Dat is goed voor de resultaten van die grote bedrijven, maar voor de Amerikaanse arbeidsmarkt en de economie zijn al die bezuinigingen een min."