Kees de Kort6 okt '14 12:42

Column Kees de Kort | De week van het IMF

Auteur: Kees de Kort

Olivier Blanchard, hoofdeconoom van het IMF, heeft een waarschuwing afgegeven: er is maar een kleine schok voor nodig om de wereldeconomie weer te doen ontsporen. Macro-econoom Kees de Kort: “Dit is de week van het IMF.”

Kees de Kort
Kees de Kort

“Er worden grote vergaderingen georganiseerd. In de aanloop er naartoe heeft de topeconoom van Blanchard de wereld wéér gewaarschuwd dat het misschien wat beter lijkt te gaan, maar dat er grote problemen zijn", legt hij uit. "De economie kan heel makkelijk ontsporen, zegt Blanchard. "Dan doelt hij vooral op de schuldenposities die heel erg groot zijn, hij vindt dat er hervormingen nodig zijn en hij wijst op de consequenties van het heel goedkope geld en het effect dat dat heeft op de bereidheid van beleggers om risico te nemen."

Volgens Blanchard nemen beleggers wel erg veel risico. "Allemaal geen nieuws", vindt De Kort, "maar opgeteld is het een onprettig verhaal en een illustratie van het feit dat het misschien wel beter lijkt te gaan, maar dat een heleboel problemen nog steeds niet opgelost zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen