Kees de Kort17 apr '14 13:13Aangepast op 17 apr '14 16:54

Column Kees de Kort | 55-plusser, verlaag je salariseis

Auteur: Kees de Kort

55-plussers willen dat de overheid ingrijpt om hun penibele situatie op de arbeidsmarkt te veranderen. BNR’s Kees de Kort heeft wel een tip voor werkloze ouderen: zet in op een lager salaris.

Kees de Kort
Kees de Kort

Nederland moet meer doen om ouderen aan het werk te houden, zei de OESO gisteren in een rapport.

Salarisdaling
Kees de Kort weet wel raad met het onderzoek. "In mijn ogen een vrij simpel punt: accepteer een laag salaris. Wat let een 55-plusser, die vaak al de hoogste kosten van zijn leven achter zich heeft, om te zeggen: ik accepteer een forse salarisdaling en maak mezelf daarmee aantrekkelijk voor een werkgever."

Daarmee is de 55-plusser, samen met zijn ervaring, een stuk aantrekkelijker. "Het is een taboe in Nederland, een lager salaris. Maar het is natuurlijk heel raar dat je alleen omdat je niet dood gaat, een hoger salaris krijgt."

Overheidssteun
Verder zei voorzitter van de FED Janet Yellen gisteren dat de economie de goede kant op gaat, maar dat de FED blijft steunen. De Kort: "Blijkbaar denkt de FED dat ze de economie moeten blijven steunen tot het helemaal okidoki gaat. Dus niet meer ingrijpen als het mis gaat, maar stoppen met steunen als het helemaal goed gaat. Dat is natuurlijk wel een ontzettende oprekking van je eigen taak. Een hele rare ontwikkeling."

Te vriend houden
Volgens De Kort hebben monetaire autoriteiten als de FED maar één ding in gedachten. "Hoe houden wij de financiële markten te vriend? Dus gaan de autoriteiten allemaal dingen roepen die de financiële markten prima vinden. De woorden van mevrouw Yellen betekenen dat de markt nog heel lang gesteund gaat worden. Of de economie het nu nodig heeft of niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen