Kees de Kort16 apr '14 13:41

Column Kees de Kort | Economisch herstelverhaal gaat zo'n vaart niet lopen

Auteur: Kees de Kort

De inkomens in Nederland zijn vorig flink gedaald, zo blijkt uit onderzoek. De koopkracht staat dus onder druk. BNR's Kees de Kort ziet niet waar het verdere economische herstel vandaan moet komen.

Kees de Kort
Kees de Kort

Vandaag bleek uit onderzoek dat de inkomens in Nederland vorig jaar gemiddeld met 6 procent zijn gedaald. “Dat betekent niet dat als je een baan hebt, je een lager salaris krijgt, maar dat betekent wel dat veranderingen in de arbeidsmarkt leiden tot lagere lonen”, zegt Kees de Kort.

Goedkoper
Hij geeft een voorbeeld: “Je bent radiopresentator en op een gegeven moment stoppen de oudere presentatoren die veel verdienen. Zij worden vervangen door jongere presentatoren die goedkoop zijn. Dat drukt het gemiddelde loon van de radiopresentator. Ook als een presentator van baan verandert, krijgt hij niet meer het salaris dat hij had.”

Dat is op zich geen probleem, zegt De Kort, “maar het betekent natuurlijk wel dat de koopkracht van ons als samenleving onder druk staat. Dat is natuurlijk heel simpel. En als de koopkracht van de samenleving onder druk staat, gaat het economische herstelverhaal zo’n vaart niet lopen”.

Detailhandel
Daarom vindt hij het niet verwonderlijk dat de omzet van de detailhandel in februari vrijwel hetzelfde was als een jaar eerder. “Dat lijkt nergens op, die stijgen gewoon niet meer. Ten opzichte van een jaar geleden geen stijging. Maar dat begrijpen we ook als je dat verhaal van die enquête over die lonen in de gaten houdt. Als de lonen gemiddeld genomen op een aantal plaatsen dalen, is er gewoon minder geld om te besteden. Zo simpel is het.”

Gerelateerde artikelen