Column Kees de Kort | EU-voorstanders moeten niet zo defensief zijn
"De voorstanders van de EU hoor je niet, totdat de tegenstanders met hun mening komen", vindt Kees de Kort. Nádat Geert Wilders deze week zijn EU-rapport presenteerde, waren die voorstanders dan ook weer volop te horen.
In het rapport concludeert het onderzoeksbureau Capital Economics dat het verlaten van de EU Nederland de komende tien jaar een extra economische groei van tien procent kan opleveren. PVV-leider Geert Wilders had gevraagd om het onderzoek, dat veel kritiek kreeg.
De Kort: "De voorstanders gaan op zulke momenten pas uitleggen waarom ze voor de EU zijn. Als je voorstander bent, laat je dan eerder horen en wacht niet tot anderen met hun verhalen komen, want dan ben je altijd in het defensief."
"Het verhaal over wel of geen EU is er niet alleen één van of we meer of minder geld betalen. Het gaat ook om het grote verhaal. Nederland is een kleine, open economie. Het vrije verkeer van goederen, diensten en personen heeft de Nederlandse economie geen windeieren gelegd. Maar wat er de afgelopen jaren is gebeurd, is dat allerlei politici en andere mensen roepen dat het grote herstel eraan komt. Het grote publiek ziet dat alleen niet gebeuren. Ze zien de huizenprijzen dalen en een arbeidsmarkt die slecht is. De geloofwaardigheid van allerlei autoriteiten is dus nul geworden. En dan komt er een Wilders die zegt: misschien moeten we maar uit de EU stappen. En dat klinkt dan meteen aantrekkelijk. Wilders neemt zo de leiding in de discussie en dan moet de rest reageren."
De voorstanders moeten op hún moment uitleggen wat de voordelen van de EU voor Nederland zijn, vindt De Kort. "De Nederlandse economie heeft ontzettend veel belang bij het lidmaatschap van de EU. Het punt is dat groei en ontwikkeling met vallen en opstaan gaan, en niet in een recht lijn. En dat geldt ook bij een samenwerking."