Kees de Kort28 mrt '14 14:32

Column Kees de Kort | Ontsparen om te besteden

Auteur: Kees de Kort

Er is weer behoorlijk wat over Amerika naar buiten gekomen. Neem nou de groeicijfers over het vierde kwartaal. BNR's Kees de Kort: "Het was al de derde schatting van de groeicijfers over het vierde kwartaal. De eerste schatting was laag, de tweede schatting was een stuk lager en nu bij de derde schatting is het weer een beetje naar beneden bijgesteld."

Kees de Kort
Kees de Kort

"Het is minder laag dan we dachten", zegt De Kort. "En het heeft alles te maken met het feit dat de Amerikanen blijkbaar meer geld hebben uitgegeven aan gezondheidszorg. Dat is de belangrijkste reden dat de groei wat hoger uitvalt."

Dan: "Maar wat ik al zei: het was maar ietsje hoger dan de eerdere schatting. Het verschil is allemaal niet zo groot. De consumptieve besteding was een plus, de investeringen een klein minnetje, voorraden een klein minnetje, overheidsbestedingen een minnetje: allemaal kleine minnetjes. Het grote beeld was dat de Amerikaanse inkomensontwikkeling bijna stil staat. Daar gebeurt niet al te veel mee. De Amerikanen ontsparen nog steeds om te kunnen blijven besteden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen