Kees de Kort17 dec '12 13:05Aangepast op 21 dec '12 15:53

Column Kees de Kort | Er zit geen leven in Japan

Auteur: Kees de Kort

Het is BNR's Kees de Kort niet ontgaan dat de liberale partij in Japan dit weekend met grote overmacht de verkiezingen heeft gewonnen. "Het gaat daar niet goed, het blijft een beetje doorsukkelen."

Kees de Kort
Kees de Kort

Japan is gelukkig nog steeds een van de rijkste landen ter wereld, zegt De Kort. "Er zijn weer verkiezingen geweest: de zevende premier in zes jaar tijd. Dit keer meneer Abe, die het in 2007 ook al eens heeft geprobeerd. Toen is het echt behoorlijk misgegaan. Een, twee jaar later is zijn partij toen weggevaagd. Deze verkiezingen is de partij weer teruggekomen en het verhaal is 'wat gaat hij doen met zijn partij?' We kennen het ondertussen wel: meer stimuleren, nog meer stimuleren en dat moet het dan gaan doen."

Perspectief
Probleem is alleen dat ze dat in Japan al 12 keer geprobeerd hebben, vervolgt Kees de Kort. "Maar ze komen niet verder dan een beetje doorsukkelen. Er zit gewoon geen leven in. De problemen worden groter, de schulden worden groter, de vergrijzingproblemen nemen toe. Ze zijn maar niet in staat om met elkaar daar een oplossing te vinden die als het ware weer perspectief biedt. Er is simpelweg te weinig perspectief voor een heleboel mensen om wat te gaan bedenken."

Ook bij de eurotop zit er weinig leven in, vindt De Kort. "Het opmerkelijke is dat driekwart jaar geleden, begin dit jaar, eurotop maximale hoeveelheid opwinding op de financiële markten, in de pers: het was een ongelooflijke hoeveelheid lawaai en gedoe. Nu moet je bij wijze van spreken zoeken naar berichten over de eurotop. De rust is in politiek, kranten- en in financieel Europa is teruggekeerd."

Opwinding
Hij concludeert: "Blijkbaar zijn de politici veel meer in staat om met een tong te spreken, geen ruzie te maken in het openbaar en media kunnen zich niet blijven opwinden en voor de financiële markten geldt hetzelfde. Er gebeurt niet veel, dus gaan we maar eens een beetje kijken wat er aan de hand is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen