Kees de Kort9 dec '11 14:55

Column Kees de Kort | Eurotop is er alleen om tijd te winnen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De eurotop staat bol van plannen om tijd te winnen. Maar zegt Kees de Kort, het opmerkelijke is dat de kern van het probleem helemaal niet wordt aangepakt.

"De kern is de verdiencapaciteit van de verschillende economieën", legt Kees uit. "Want de schuldencrisis waar we nu in zitten, is een rechtstreeks gevolg van het ontbreken van vertrouwen van beleggers in het verhaal dat de landen aan hun verplichtingen kunnen blijven voldoen."

"Je zou zeggen dat die landen hun stinkende best gaan doen om hun krediet en economie een beetje te hervormen zodat de verdiencapaciteit gaat toenemen en de beleggers gerustgesteld kunnen worden. Het aanpassen van de economie is cruciaal in het oplossen van de schuldencrisis. Maar daar hoor je helemaal niemand over. Het gaat alleen maar over steun, nog meer steun, andere plannetjes, andere partijen en nieuwe verdragen. Dat is het niet."

"Het is misschien niet makkelijk maar financiële markten zitten gewoon te wachten op een verhaal waaruit duidelijk wordt dat het terugbetalen van die verplichtingen gaat lukken."

Gerelateerde artikelen