Kees de Kort12 mrt '13 12:18

Column Kees de Kort | Liever Don Corleone dan Stef Blok

Auteur: Kees de Kort

Pensioenfondsen zijn bereid banken te financieren. Daardoor krijgen banken meer lucht om nieuwe leningen te verstrekken aan huizenkopers. De hypotheekrente die huizenbezitters betalen kan waarschijnlijk omlaag. "'De bullshit-meter staat wel zó ver in het rood", reageert BNR 's Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

"Dat is echt ongelooflijk. Hoe komt het nou toch dat allerlei verstandige mensen in Nederland totaal de weg kwijtraken als het gaat over de huizenmarkt", vervolgt De Kort.

Hij legt het nog een keer uit. "Belangrijkste variabele voor de huizenmarkt is de arbeidsmarkt. Als de arbeidsmarkt goed is, mensen zeker van hun baan zijn en denken dat ze binnenkort meer gaan verdienen, neemt de vraag naar huizen automatisch toe. We weten allemaal dat de arbeidsmarkt er heel slecht voor staat en dat de vooruitzichten somber zijn: dikke min."

Don Corleone
"Volgende variabele", gaat De Kort verder, "is de overheid. Ik doe liever zaken met Don Corleone dan met Stef Blok. Niet dat Stef Blok persoonlijke een onaardige man is, maar het hele systeem van financiën, parlement, DNB, AFM, is volkomen, volkomen onbetrouwbaar. Als je een hypotheek wil hebben maar je hebt geen idee waar het naar toe gaat de komende jaren, ga je er niet eens om vragen. Tweede belangrijke min."

Gerelateerde artikelen