Kees de Kort30 okt '13 14:38

Column Kees de Kort | Een storm in een borrelglas

Auteur: Kees de Kort

De ophef over fraude met de Libor-rentetarieven bij Rabobank gaat helemaal nergens over, zegt BNR’s Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

“Er is een aantal partijen die hebben geprobéérd om de Libor-rente te beïnvloeden. Geprobeerd. Maar is het ook gelukt? Zijn er winnaars en zijn er verliezers? Dat weten we niet. We weten alleen dat ze het geprobeerd hebben. That’s it”, zegt De Kort.

Volgens hem is het helemaal niet zo simpel om het tarief daadwerkelijk te manipuleren. “Het wordt samengesteld door negentien bedrijven die dat met elkaar moeten doen, maar die allemaal tegengestelde belangen hebben. Dus het is echt geen kwestie van: ik bel jou even op en dan hebben we een ander tarief.”

Daarom vindt De Kort de boete voor Rabobank overdreven. “Voor het proberen van iets zonder enig idee te hebben van het succes een boete van 1 miljard opleggen, lijkt me ruim over the top.”

Bovendien hebben de praktijken jaren kunnen voortduren zonder ingrijpen van toezichthouders. “De toezichthouders maken nu een enorme hoeveelheid stampij over hoe erg het is. Maar het heeft een aantal jaren geduurd. Waar waren de toezichthouders in die jaren? Blijkbaar was het zo groot dat de toezichthouders het niet eens gemerkt hebben.”

Wie de Libor-rente pas echt zwaar hebben beïnvloed, zijn centrale-bankkopstukken Ben Bernanke en Mario Draghi. De Kort: "Onze grote vrienden Benny B. en Mario D. hebben de Libor-rente écht gemanipuleerd en heel ver naar beneden gebracht en daarmee wel degelijk schade berokkend aan alle spaarders en aan alle pensioengerechtigden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen