Kees de Kort27 aug '12 12:36

Column Kees de Kort | Model CPB is ongeloofwaardig

Auteur: Kees de Kort

Het Centraal Planbureau heeft doorgerekend wat de effecten zijn van de verkiezingsprogramma’s op de Nederlandse economie. “Dat is zonde van het papier en van de computertijd.”

Kees de Kort
Kees de Kort

Dit zei Kees de Kort maandag tegen Paul van Liempt. Volgens De Kort is het model waarmee het CPB werkt niet geloofwaardig. “Het CPB denkt ook nog dat de wereldhandel gaat aantrekken, dat de investeringen gaan toenemen en dat er volgend jaar weer groei komt in Nederland. Het CPB houdt volstrekt onvoldoende rekening met de effecten van de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en pensioenproblemen op de bestedingen.”

Een idee van de koers
Waar volgens de marco-econoom ook rekening mee gehouden moet worden, is het feit dat de berekeningen per politieke partij zijn gemaakt. “Als een van die partijen de meerderheid zou krijgen, dan weet je waar je op stemt. Maar de grote partijen halen hooguit 30 tot 35 zetels, dus komt er een coalitie en krijgt geen enkele partij zijn zin.” 

“Ik heb liever dat ze uitzoeken welke partij met welke partij gaat praten en met welke partij met welke partij niet wil praten. Want dan heb je als kiezer een beetje een idee van de koers.”

Compliment aan Jens
Hoewel kritiek hem niet vreemd is, deelt De Kort ook een groot compliment uit. Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse Bundesbank, is de gelukkige. Volgens De Kort, ‘is Jens een held, intellectueel integer en begrijpt hij hoe financiële markten werken, “de rest doet dat niet.” De Kort reageerde op de uitspraak van Weidemann dat het plan van de ECB om staatsobligaties op te kopen net zo verslavend zou kunnen werken als heroïne.

Gerelateerde artikelen