Kees de Kort8 nov '13 12:52

Column Kees de Kort | De schaduwkant van een zonnig bericht

Auteur: Kees de Kort

Mooi cijfer hoor, dat Amerikaanse groeicijfer dat gisteren verscheen. Maar BNR’s Kees de Kort wil toch graag de minder vrolijke kant van het verhaal even onder de aandacht brengen.

Kees de Kort
Kees de Kort

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 2,8 procent gegroeid. Dat is hoger dan economen hadden verwacht. Ook Kees de Kort is over het groeipercentage te spreken. “Echt een mooi getal. 2,8 Procent op jaarbasis, onverwacht sterk.”

Consumentenbestedingen
Wie vervolgens wat beter naar de cijfers keek, kon ook zien dat het allemaal wat minder mooi is dan het lijkt. De Kort: “De consumentenkant van de economie, de bijdrage van de consumentenbestedingen, was beperkt. Het was vooral voorraadvorming van de bedrijven die een heel belangrijke bijdrage leverde, en minder importen vanuit het buitenland.”

Dat de consumenten het nog altijd laten afweten, geeft te denken. “Dat is een bron van zorg voor de toekomst.”

Wondere wereld van beleggers
De beursreactie op het groeicijfer was ook negatief, maar dat had een andere reden: beleggers vrezen dat het moment naderbij komt waarop het stelsel van centrale banken begint met het afbouwen van steun.

De Kort: “Het is de wondere wereld van de beleggers geworden dat hoe beter het gaat met de Amerikaanse economie, hoe slechter het is.”

Gerelateerde artikelen