Kees de Kort24 dec '13 14:00Aangepast op 25 dec '13 00:06

Column Kees de Kort | Hoeveel bonus krijgt Paul van Jeroen?

Auteur: Kees de Kort

Eerst zien, dan geloven; aan de maakkant heerst al langer euforie in de VS, maar inmiddels zijn er aan de consumptiekant ook wat lichtpuntjes. Maar als je verder kijkt dan het pure getalletje, zijn er nog de nodige onzekerheden, meent macro-econoom Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

Bij een consumptiegroei van 4,1 kunnen de kurken eraf, maar als je kijkt naar de samenstelling, dan wordt het verhaal wel iets anders, vindt hij. "Ja, ze besteden meer, maar de inkomens stijgen minder dan de bestedingen. Dus de Amerikanen zijn op dit moment hun spaargeld aan het inzetten, om de bestedingen overeind te houden. Niks mis mee, maar om nou te zeggen dat het een stevige basis is voor een voortgaand herstel..." Dan zullen de lonen toch echt iets moeten gaan stijgen.

In Nederland houdt het rumoer rond de bankiersbonussen aan, tot verbazing van Kees de Kort. Wat heeft de overheid ermee te maken? "Je zou zeggen dat het afspraken zijn tussen werkgevers en werknemers, die met elkaar mogen uitmaken wat ze wel en wat ze niet doen. Als de overheid zich gaat bemoeien met bonusregelingen waar ze niets mee te maken hebben, dan zie ik het al gebeuren: hoeveel bonus mag Paul van Liempt krijgen als zijn programma goed loopt? Mag Jeroen Dijsselbloem dat bepalen?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen