Kees de Kort5 jul '13 12:43Aangepast op 8 jul '13 00:35

Column Kees de Kort | Domme, domme Draghi

Auteur: Kees de Kort

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente nog een lange tijd op of onder het huidige historisch lage niveau en dat kan niet op goedkeuring rekenen van Kees de Kort. “Dit zijn maatregelen die de problemen groter maken.”

Kees de Kort
Kees de Kort

“ECB-president Mario Draghi heeft weer helemaal gekozen voor de financiële markten, die vinden dit fantastisch, maar het is niet goed voor de economie”, zegt De Kort. En ook individuen lijden onder deze maatregelen, legt de Marco-econoom uit. “Spaarder hebben het nu al slecht, en zij weten dat het de komende tijd niet beter gaat worden. Ook pensioengerechtigden krijgen het alleen maar moeilijker.”

Ook banken hebben geen profijt van de maatregelen van Draghi en dat terwijl het herstel verloopt via die banken, zegt De Kort. “Dit geeft politici bovendien reden om lekker niets te doen, terwijl de economische problemen alleen maar groter zullen worden. Draghi laat zich gijzelen door de financiële markten.”

De Kort is kritisch, maar de presidenten van De Nederlandsche Bank en de Duitse Bundesbank, respectievelijk Klaas Knot en Jens Weidmann, hebben geen bezwaar gemaakt tegen de plannen van Draghi. “Duitsland is de belangrijkste speler en Duitsland zegt al heel vaak nee tegen allemaal plannen. Ik denk dat Weidemann denkt dat hij geen nee kan blijven zeggen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen