Kees de Kort14 jun '13 16:59Aangepast op 17 jun '13 13:36

Column Kees de Kort | Baby heeft al 25.000 euro schuld

Auteur: Kees de Kort

Het Centraal Planbureau is iets somberder geworden over de cijfers over 2013. En dat verbaast Kees de Kort. "De werkloosheid loopt op en er is allemaal naar nieuws. Maar toch blijft men geloven dat in 2014 dat herstel gaat komen. Dat is natuurlijk vrij opmerkelijk"

Kees de Kort
Kees de Kort

"Ze geven niet aan waarom, maar blijven er aan vasthouden. Het cijfer over het begrotingstekort houdt de gemoederen natuurlijk bezig; 3,7 procent in 2014. Dan krijg je het geklaag: ‘we worden kapot bezuinigd’. Maar dat getal 3,7 zegt niet zoveel. Het vertaalt zich in ruwweg 20 miljard euro. De Nederlandse regering geeft volgend jaar volgens het CPB 20 miljard meer uit dan er binnenkomt. Dat vind ik niet echt knijpen."

"Als je het vertaalt naar de Nederlander betekent het, dat er per Nederlander per maand 100 euro meer wordt uitgegeven dan er binnenkomt. Dan kun je wel klagen over bezuinigen maar in mijn beleving is bezuinigen toch wat anders. Die politici kunnen wel klagen over hoe het geld wordt uitgegeven maar niet dat er geld wordt uitgegeven. De taak van politici is om te kijken naar hoe we het geld uitgeven. Geven we het aan vliegtuigen, huizen of bejaarden uit? Dat moet je allemaal zelf weten. Maar taak van politici is om het geld te verdelen."

"Maar wat ik tamelijk schokkend vind; de staatsschuld is op dit moment 440 miljard euro. Dus als je op dit moment in Nederland geboren wordt, dan begint hun leven met -25.000 euro schuld per Nederlander. Daar doen we dan heel makkelijk over. Er mag niet bezuinigd worden. Maar een politicus moet ook nadenken over de toekomst. Als je begint met -25.000 euro na precies één minuut op aarde, lijkt me dat geen sterke start. Ik zou zeggen, verleg de aandacht naar hoe we gaan betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen