Kees de Kort28 mei '13 12:52

Column Kees de Kort | Ik snap die Duitsers wel

Auteur: Kees de Kort

Dat er een kwestie is over zonnepanelen tussen landen uit de eurozone en China, begrijpt BNR's Kees de Kort wel. Wat hij nóg beter begrijpt is dat de Duitsers zich er niet te veel mee bemoeien.

Kees de Kort
Kees de Kort

Hij legt uit: "De Europese Commissie heeft bedacht dat de Chinezen aan prijsdumping doen met zonnepanelen en heeft dus voorgesteld tarieven te gaan heffen op de zonnepanelen. De Duitsers zijn natuurlijk mordicus tegen, want die begrijpen ook wel dat het omgekeerde ook gaat gebeuren."

Duitsland en China zijn heel grote handelspartners. "Dus Duitsland is er alles aan gelegen om de verhouding met China zo rustig en goed mogelijk te houden. Dus hebben ze al gezegd dat ze heel hard na moeten denken over die tarieven op die panelen."

Lagere groei
Over China gesproken: de Chinese premier begon maandag al over 'lagere groei', maar inmiddels is dat vege teken al weer wat tastbaarder geworden. De Kort: "Nu heeft hij ook een getal genoemd. Tot voor kort was 10 procent volstrekt normaal in China. Daarvan heeft hij gezegd dat ze dat gewoon niet meer gaan halen. De premier denkt nu aan een procentje of 6-7 voor de komende jaren."

Uitdagingen
Nu al plaatste de Chinese premier daarbij een belangrijke kanttekening, zegt De Kort. "Hij zegt dat er enorme uitdagingen voor de Chinezen liggen om die cijfers ook te halen. Dus hij gaat niet al te laag zitten in vergelijking met een aantal jaar geleden. Maar hij bouwt al een voorbehoud in dat er niet te veel moet tegenzitten. We weten allemaal dat er veel kan gaan tegenzitten. Dus die 6-7, nee, dat gaat niet gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen