Kees de Kort5 jun '13 13:11Aangepast op 5 jun '13 13:31

Column Kees de Kort | We zijn medicijnverslaafd geworden

Auteur: Kees de Kort

Binnen de Fed woedt een felle discussie over de uit te zetten koers. Hoewel dat voor daghandelaren geen goed nieuws is, ziet macro-econoom en economiecommentator Kees de Kort er geen enkel probleem in.

Kees de Kort
Kees de Kort

Het zou zelfs raar zijn als de ongeveer veertien beslissers binnen de Fed allemaal hetzelfde blijven roepen. De daghandelaren hebben zichzelf wijsgemaakt dat uniformiteit cruciaal is en dat Ben Bernanke de wereld gaat redden. Ze zien ieder teken van discussie als een teken van zwakte, problemen en god weet wat. Er is in 2008 een crisis ontstaan en op dat moment gaan publiek en bedrijven in standje stil."

Dat er opgetreden moet worden is helder, zegt Kees de Kort. "Maar de vraag is: hoe lang blijf je medicijnen verstrekken? Wanneer zeg je als dokter dat het medicijn niet werkt? Probeer langzaam aan eens wat anders, want deze manier van werken heeft niet zo veel opgeleverd."

Gelukkig begint het Japanse bedrijfsleven te geloven in het herstelverhaal. "De inkoopmanagers daar denken blijkbaar dat het beleid van de regering succes kan gaan opleveren. Of het zo is, moet nog blijken, maar de eerste indicaties bij de inkoopmanagers waren uitgesproken positief."

Gerelateerde artikelen