Column Kees de Kort | Onbegrijpelijk
BNR's Kees de Kort wil de problemen rondom Cyprus in een bredere context plaatsen. "Cyprus heeft een paar jaar geleden besloten om een financieel centrum te worden: weinig toezicht en weinig belasting."
"En dat is gebeurd", legt De Kort uit. Maar vervolgens kwam de eurocrisis, werd Cyprus hard geraakt en kwamen de banken in de problemen. "De eurozone wil best een steentje bijdragen, maar het idee is dat de Cyprioten zelf ook 6 miljard euro bijdragen. Dan krijg je een politieke discussie: wie gaat wat betalen?"
"De volgende oplossing is daaruit gekomen: een gedeelte van de obligatiebezitters ontspringt de dans vanwege mysterieuze redenen. Maar dat de kleine spaarders in Cyprus moeten meebetalen is onbegrijpelijk. Het depositogarantiestelsel betekent dat spaarders tot 100.000 euro altijd hun geld terug moeten kijken, en dat wordt nu gewoon even overboord gegooid."
Depositogarantiestelsel
Volgens De Kort is de reden daarvan dat de Cyprioten geen ruzie willen maken met de Russen, de grootste spaarders in Cyprus. "Daarom pakken ze ook de kleine spaarders aan en het is onbegrijpelijk dat de ECB daarmee akkoord is gegaan. Nu zijn de rapen gaar, want blijkbaar is het depositogarantiestelsel niet heilig. En dan zegt Jeroentje Dijsselbloem wel dat het een unieke situatie is, maar als iets één keer gebeurd is, dan gaan mensen twijfelen."