Kees de Kort21 jan '13 13:37

Column Kees de Kort | Politici maken geen gebruik van de rust die ontstaan is

Auteur: Kees de Kort

Het is rustig op de financiële markten. En dus is er ruimte voor politici om maatregelen door te voeren. Maar volgens Kees de Kort maken zij amper gebruik van die ruimte.

Kees de Kort
Kees de Kort

"De monetaire autoriteiten zijn in staat geweest om de spelers op de financiële markten tot rust te brengen. Politici hebben nu de tijd om maatregelen te nemen en allerlei scheefgegroeide ontwikkelingen weer recht te trekken, zodat het publiek en bedrijven in verschillende landen weer zin krijgen om te ondernemen en gebruik te maken van de rust. Maar daar is helaas weinig van te merken. De politici die zijn wel bezig maar om nou te zeggen dat het economisch klimaat in veel landen verbetert, is echt een understatement."

"Daarnaast zijn er nog allerlei processen die voor onzekerheid kunnen zorgen; zoals de verkiezingen in Duitsland en Italië. Dat zijn processen die voor wat onzekerheid kunnen zorgen. In Japan is de regering van plan om de koers van de Yen te manipuleren, en maken ze ruzie met China om een paar rotsen in de Chinese zee. Dan creëer je extra onzekerheid. En waar de financiële markten totaal niet van houden is onzekerheid.

"Behalve de voorspelbare onzekerheid van verkiezingen, zorgen politici op allerlei andere plaatsen in de wereld ook voor extra onzekerheid door rare dingen te doen. Zoals het schuldenplafond in de VS; ze kunnen het daar helemaal nergens over eens worden. In Engeland wil Cameron een discussie beginnen over hoeveel het land in de Europese Unie moet zitten. Dat kan voor veel onzekerheid gaan zorgen."

Gerelateerde artikelen