Kees de Kort2 jan '13 12:57

Column Kees de Kort | Meer problemen gecreëerd dan opgelost

Auteur: Kees de Kort

Er is niks opgelost met het Amerikaanse akkoord om de fiscal cliff te omzeilen. BNR's Kees de Kort: "Er zijn eerder problemen gecreëerd dan opgelost."

Kees de Kort
Kees de Kort

De fiscal cliff bestond uit twee delen, legt De Kort uit. "Automatische verlaging van de uitgaven en automatische verhoging van de belastingen. Die automatische verlaging van de uitgaven is al twee maanden vooruit geschoven. Daar doen we helemaal niks aan."

Van de verhogingen van de belastingen zijn er een paar doorgegaan. "Met name de vermogende Amerikanen moeten meer gaan betalen. Een aantal dingetjes is zo gebleven. Maar ook, heel belangrijk, moeten in de sociale zekerheid alle Amerikanen met een baan meer belasting gaan betalen. Alle Amerikanen met een baan gaan er, starting today, 2 procent op achteruit." 

Aan de uitgavenverlagingen is niks gedaan, gaat hij verder. "Dus over twee maanden krijgen we weer een enorme discussie over wat wel en wat niet. De discussie wordt nog heftiger omdat over twee maanden tegelijkertijd een ander probleem de kop op gaat steken: de mogelijke verhoging van het schuldenplafond. Ik denk nog steeds dat een aantal Republikeinen, die vannacht min of meer onder dwang akkoord zijn gegaan met dit slappe compromis, straks de rug recht houdt en de zaak op de spits gaat drijven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen