Kees de Kort31 dec '12 12:44

Column Kees de Kort | Gelukkig nieuwjaar en rotte palen

Auteur: Fleur de Bruijn

Het is vandaag de laatste beursdag van het jaar en het is stil. Maar dat betekent niet dat er niet genoeg gebeurd is dit jaar en dat neemt Kees de Kort in vogelvlucht door.

Kees de Kort
Kees de Kort

“het was het jaar van de eurocrisis. Eerst begonnen we met Griekenland, dat is dan uiteindelijk toch min of meer goed afgelopen, toen begon de onzekerheid met betrekking tot Spanje. Er was, kortom, onzekerheid, twijfel en daar houden de financiële markten niet van dus dalen de koersen en stijgen de rentes.”

Waterscheiding
De zogenaamde waterscheiding werd volgens De Kort ingezet door Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank. “Ik ga zorgen dat de rust terugkeert, zei Draghi. Daarna is het een stuk rustiger geworden, de koers is weer gestegen, de rentes zijn gedaald dus het lijkt net of het allemaal een stuk beter gaat. De eerste helft van het jaar was er onzekerheid, niemand leek de baas, niemand wist wat er ging gebeuren en toen kwam Draghi.”

Positieve insteek
Natuurlijk, De Kort zou De Kort niet zijn als hij deze positieve insteek niet zou relativeren. “Als je kijkt naar de rendementen op de beurs ziet het er keurig uit en dat is tamelijk onbegrijpelijk, we zitten namelijk echt in een eurocrisis, maar de koers blijft stijgen.”

Fiscal cliff
Deze laatste beursdag staat natuurlijk helemaal in het teken van de fiscal cliff, maar De Kort is er wel een beetje klaar  mee: “als ik voor iedere artikel over de fiscal Cliff een cent had gekregen was ik nu schatrijk.”

En echt veel gaat er ook niet gebeuren vandaag, tenminste op de beurs. Voor de financiële markten maakt de uitkomst niet uit dat er niets gebeurt, markten houden gewoon niet van verrassingen. Tenzij er ineens een hele onverwachte grote deal komt, dan stijgen de koersen.”

Wens voor het nieuwe jaar
Als laatste de wens van De Kort voor het nieuwe jaar: “We gaan 2013 rustig in, maar dat is schijn. Je kunt het vergelijken met een huis dat gefundeerd staat op houten palen. De ECB heeft gezorgd dat het huis strak in de lak staat, maar de palen zijn aan het verrotten”. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen