Column Kees de Kort | 120 pagina’s bullshit
Kees de Kort noemt het rapport over de huizenmarkt ‘120 pagina’s bullshit’. “De commissie heeft zich met boter en suiker laten inpakken door alle lobbyisten.”
“Er wordt geen probleem opgelost met dit rapport, maar met een beetje pech komen er wel een heleboel problemen bij. Dat is een unieke prestatie.
Moeilijk doen
"De huizenmarkt zit op slot, de huizenprijzen zijn te hoog. Maar dat is niet de oorzaak, dat is het gevolg van de problemen. De huizenprijzen zijn te hoog, omdat de arbeidsmarkt totaal anders is dan een paar jaar geleden, omdat de banken een stuk moeilijker doen en omdat de overheid volkomen onbetrouwbaar is."
Terug in je hok
"De commissie zegt dat de huizenprijzen te hoog zijn, omdat de overheid niet goed heeft geluisterd. De realiteit is dat de Tweede Kamer, en daar zaten zij ook, al een jaar over tien geleden gewaarschuwd is door De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten, door iedereen die er verstand van heeft en toen hebben ze niet geluisterd. Ze zeiden destijds: ‘donder op, terug in je hok, iedere Nederlander moet slaaf van de bank kunnen worden’. Dat heeft niets met niet goed luisteren te maken, er is gewoon geweigerd om te luisteren, want iedereen moest slaaf van de bank worden."
Nu uit de problemen
"Wat nu: ze schrijven 20 pagina’s aanbevelingen en conclusies over de lange termijn onder het motto: dit mag niet meer gebeuren. Maar we zitten nu in de problemen. Want gaan we doen om uit die problemen te komen? Je kunt in Nederland beter niet zeggen dat de huizenprijzen moeten dalen, dus die optie is van tafel. Er moet meer beweging komen in de huizenmarkt, dus je moet zorgen dat meer mensen huizen gaan kopen."
Huurverhogingen
"De commissie wil streven naar huurverhogingen, want als de kloof tussen koop en huur kleiner wordt, dan gaan mensen meer kopen en kunnen de prijzen weer stijgen. Maar denken de Tweede Kamerleden echt dat als de huren serieus hoger worden, dit positieve gevolgen heeft voor de Nederlandse economie? Die raakt namelijk in een hele diepe recessie. Je kunt zeggen: we laten de huizenprijzen dalen, maar dat doen we niet, we gaan alle andere prijzen verhogen. Ondertussen stijgen de inkomens niet, en worden er bezuinigingen doorgevoerd."
Dikke min
"De arbeidsmarkt blijft slecht, de banken blijven moeilijk doen, de overheid doet moeilijk en dan zetten we ook nog eens een heleboel Nederlanders in een dikke min. Je lost niets op want de huizenprijzen blijven veel te hoog, je creëert een recessie en dat noemen we een oplossing.”