Kees de Kort9 apr '13 14:29Aangepast op 9 apr '13 21:33

Column Kees de Kort | De weg kwijt

Auteur: Kees de Kort

"Soms lees je een verhaal waarvan je denkt: het is geen 1 april, we hebben geen pillen geslikt en we zitten niet in Efteling", vertelt BNR's Kees de Kort dinsdagochtend.

Kees de Kort
Kees de Kort

En dat verhaal gaat over DELTA, een Zeeuwse energiemaatschappij. "Ze willen over de hele wereld houtsnippers kopen en in Zeeland verbranden om vervolgens de energie te verkopen. Maar je kan natuurlijk geen geld verdienen met het verkopen van houtsnippers."

De Kort vervolgt: "Maar de Nederlandse regering heeft een potje beschikbaar gesteld voor duurzame energiesubsidies, en er is sprake van dat deze Delta-jongens rond de 700 miljoen euro gaan krijgen om in de wereld houtsnippers te kopen. Met zoveel subsidie is natuurlijk elk project winstgevend. Maar we zijn toch als samenleving de weg meer dan volledig kwijt: er wordt overal op bezuinigd, maar we hebben wel geld om houtsnippers te kopen."

Pensioenleeftijd
Meer dan 61 procent van de Nederlanders verwacht dat hij moet doorwerken tot zijn zeventigste, blijkt uit een enquête van De Telegraaf. En De Kort vindt dat wel opvallend. "In Nederland is in de politiek een discussie gaande over een verhoging van de pensioenleeftijd. Is allemaal moeilijk: misschien een maandje per jaar. Maar uit die enquête blijkt dat het grote publiek al rekening houdt met een toaal ander scenario dan waar politici aan durven te denken", zegt De Kort.

"De maatschappelijke realiteit is al veel verder, maar voor het sentiment is het natuurlijk niet goed dat mensen er rekening mee moeten houden om vijf jaar langer door te werken."

Gerelateerde artikelen