Kees de Kort21 mei '13 13:20Aangepast op 21 mei '13 22:46

Column Kees de Kort | Kees en Jens geven François schot voor de boeg

Auteur: Kees de Kort

Het is rustig op de obligatiemarkten, de koersen stijgen, maar daarmee zijn de economische problemen nog niet opgelost. Sterker: er is helemaal niks opgelost, waarschuwt president Jens Weidmann van de Duitse centrale bank 'zijn' politici.

Kees de Kort
Kees de Kort

En het zal de moneraire autoriteiten ook nooit lukken om de problemen op te lossen. "De economie op gang helpen, dat moet in de verschillende hoofdsteden gebeuren. Politici moeten de voorwaarden creëren op basis waarvan publiek en bedrijven weer actief gaan hervormen. En daar ziet Weidmann nog maar heel weinig van." Dát is het verhaal van Weidmann: de beurzen mag het voor de wind gaan, maar 'Jens en Kees' zien nog niet gebeuren dat het op korte termijn economisch beter gaan. "De financiële markten zien dingen die in ieder geval twee mensen in deze wereld totaal niet zien."

Weidman waarschuwt ook Frankrijk, niet voor niets een grootmacht in de eurozone. De economie van het land ontwikkelt zich de verkeerde kant op, met een te hoog begrotingstekort. Ook hier wil de relatieve rust op de financiële markten niet zeggen dat het economisch beter gaat. "Het past een beetje in het verhaal van vorige week, toen Hollande begon te kakelen dat we 'in Europa wat moeten doen'. Nee, hij moet in Fránkrijk wat doen. Dus Weidmann zegt gewoon: 'François, ga nou gewoon je werk doen, en kom mij pas lastigvallen met Europese verhalen als je het in Frankrijk hebt opgelost."

Gerelateerde artikelen