Kees de Kort22 mei '13 15:30Aangepast op 22 mei '13 15:51

Column Kees de Kort | De baas der bazen wil hervormingen zien

Auteur: Kees de Kort

De FED blijft de Amerikaanse economie nog wel een tijdje stimuleren. En spoort de ECB aan om dit ook te doen. "Opmerkelijk", vindt macro-econoom Kees de Kort. "Ook, omdat de baas van de BIS, de centrale bank van de centrale banken, juist hervormingen wilt zien."

Kees de Kort
Kees de Kort

Het gaat niet goed met de Amerikaanse economie, zegt Kees de Kort. Waarom? De FED is aan het stimuleren en zegt hier nog wel een tijd mee door te gaan. "Kortom, de FED zegt eigenlijk: zonder ons zal de Amerikaanse economie niet lekker draaien."

En daar komt volgens De Kort nog een schepje bovenop. "James Bullard, president van de Federal Reserve Bank van st. Louis, heeft gezegd in een toespraak in Europa, dat de ECB er verstandig aan doet om ook eens zwaar te gaan kopen. Want als de ECB dat niet doet, zal Europa richting een Japans scenario gaan van magere groei en deflatie."

"Het komt toch niet vaak voor dat de ene monetaire autoriteit zich heel nadrukkelijk uitlaat over wat een ander doet", gaat De Kort verder. Nog opmerkelijker, volgens de macro-econoom: "Jaime Caruana, de grote baas van de BIS, de centrale bank van de centrale banken, werpt de vraag op of het wel slim is om door te gaan met het ongelimiteerd steunen door de monetaire autoriteiten. Hij zegt: jongens, jullie doen heel veel om de centrale banken te helpen, zoals kopen, rente verlagen. Maar de resultaten vallen tegen. Want er wordt niet veel aan hervorming gedaan. Niet in Amerika, Japan en niet in de Eurozone."

"Dus Caruana, de topman, de baas der bazen, de echte meneer in de monetaire wereld, zegt gewoon keihard dat de effectiviteit van het monetaire beleid toch wel erg tegenvalt. In ieder geval nu, omdat het niet wordt gecombineerd met hervormingen."

Gerelateerde artikelen