Kees de Kort23 dec '13 12:29

Column Kees de Kort | Japanners, de koningen van het begrotingstekort

Auteur: Kees de Kort

In de Bijbel heb je de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging, in de Amerikaanse economie hebben ze de wonderbaarlijke versnelling van de groei, constateert economiecommentator en macro-econoom Kees de Kort. De derde versie van de groeicijfers over het derde kwartaal is een opwaartse bijstelling van de tweede versie, die al een stuk gunstiger was dan de eerste versie.

Kees de Kort
Kees de Kort

"Zo'n opwaartse bijstelling in zo'n korte tijd heb ik nog nooit meegemaakt. Het rare is dat alles wat los en vast zit wordt bewaard, gemeten en bekeken, terwijl het Amerikaanse CBS maar nieuw bijdragen blijft zien in de economische groei." Het zijn niet alleen maar de grotere voorraden, maar ook de consumentenbestedingen zijn nu omhoog gegaan. Dat de Fed de korte rente nog langer laag blijft houden én de steun maar een klein beetje intrekt, betekent maar één ding: "De Fed gelooft best dat dit getal er staat, maar de Fed gelooft niét dat dit cijfer er blijft staan."

De Japanners zijn de keizers van de begrotingstekorten. Ze zijn nu van plan om volgend jaar 75 procent meer uit te geven dan er binnenkomt. "Het is echt ongelofelijk. Met al die stimulering van de economie hebben ze ook gezegd dat de groei naar beneden wordt bijgesteld, dus dat geeft wel aan dat het een doodlopende weg is waar die Japanse economie in zit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen