Kees de Kort20 dec '13 14:03

Column Kees de Kort | Rutte kan gratis op vakantie in Zuid-Europa

Auteur: Kees de Kort

Al voordat Zuid-Europese landen bezwaar konden maken tegen het Europese voorstel om sommige hervormingen te verplichten, zei premier Rutte dat je landen daar niet toe moet dwingen. "Gratis vakantie voor de rest van zijn leven in Zuid-Europa", zegt BNR's Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

“Mark kan de rest van zijn leven gratis op vakantie in Zuid-Europa. Hij mag kiezen of hij naar Portugal gaat, Spanje, maakt niet uit: de rest van zijn leven voor niks”, zegt De Kort.

Om de economie weer op gang te krijgen, zouden Zuid-Europese landen moeten hervormen, maar dit gebeurt onvoldoende. De Europese Commissie wil landen daarom in sommige situaties kunnen dwingen te hervormen.

Bij de Europese top in Brussel heeft premier Mark Rutte gezegd dat hij wel vindt dat landen moeten hervormen, maar dat hij niet denkt dat dat moet gebeuren met bindende contracten.

De Kort: “Nog vóórdat diverse mensen uit Zuid-Europa konden zeggen dat ze dat geen goed idee vonden, heeft Mark al gezegd: nee, dwang moeten we niet willen. We moeten graag aan iets willen meewerken en als het niet lukt, hebben we gewoon pech gehad.”

Het gevolg? “Politici die vrij blijven om – ja of nee – wat te doen, lees: niks te doen.”

Gerelateerde artikelen