Kees de Kort28 dec '12 13:05Aangepast op 28 dec '12 16:19

Column Kees de Kort | Obama kan nu even niet aan de cocktail

Auteur: Kees de Kort

Een nieuw jaar is in zicht en een enorme ravijn dreigt voor de Amerikanen. Obama is eerder teruggekomen van vakantie om het gevaar af te wenden. Hoewel Kees de Kort daar iets anders over denkt.

Kees de Kort
Kees de Kort

“Obama is van zijn vakantie teruggekomen, maar er gaat helemaal niets gebeuren. Stel je voor dat er voor 1 januari geen overeenkomst wordt bereikt, dan kan het niet zo zijn dat er straks camera’s Obama vastleggen terwijl hij met zijn vrouw op het strand lekker een cocktail zit weg te tikken, dus Obama moet gewoon in Washington zijn.”

Belangen
Democraten en Republikeinen proberen nu naarstig naar een oplossing te zoeken, maar volgens De Kort is dat met name in het belang van de Democraten.

“Als je kijkt naar het pakket belastingveranderingen dan zijn een aantal veranderingen echt voor miljonairs maar er zijn er ook een aantal echt voor alle Amerikanen. Iedereen met een baan gaat er, als er niets gebeurt, een procent of drie of vier op achteruit. Veel Amerikanen verdienen niet zo veel, die leven van loonstrook naar loonstrook en als die in een keer een paar procent moeten inleveren, dan tikt het hard aan.”

Verziekte verhoudingen
De fiscal cliff is voor De Kort een reden om te zeggen dat de verhoudingen in de VS volledig verziekt zijn.

“Ook al gebeurt er niets en de fiscal cliff komt er, dan nog blijft het Amerikaanse begrotingstekort 600 miljard dollar. Dus stel dat het allemaal doorgaat, dan toch zou er een krimp ontstaan van drie of vier procent van het nationaal inkomen. De overheid is een ondersteuning van de particulieren en de bedrijven: de zaak is daar echt meer dan volledig uit de hand gelopen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen