Kees de Kort27 dec '12 15:08Aangepast op 30 dec '12 15:57

Column Kees de Kort | 'Cliff' is meer dan politiek theater

Auteur: Kees de Kort

De fiscal cliff zou toch wel meer kunnen zijn dan politiek theater, zegt macro-econoom Kees de Kort. Maar theater is wel degelijk een grote factor, legt hij uit.

Kees de Kort
Kees de Kort

Omdat de Amerikaanse economie in de ogen van Kees de Kort de belangrijkste ter wereld is, zijn alle ogen nu op de dreigende fiscal cliff. "Er veranderen allerlei belastingtarieven en er worden allerlei uitgavenpatronen veranderd door de Amerikaanse overheid: per 1 januari gaat dat dan gebeuren. Als er niks gebeurt, gaat de Amerikaanse economie daar in de loop van het jaar last van krijgen."

Nerveus
Ondertussen worden de Amerikanen al nerveus. Dat blijkt onder meer uit het feit dat president Obama zijn vakantie in Hawaï afbreekt. De Kort: "Dat 'ie terugkomt is mooi, maar je kent mijn mening. Je kan beter geen deal hebben dan een slechte."

Het is nog steeds mogelijk dat er een deal gesloten wordt waarbij de Amerikaanse economie op lange termijn veel slechter af is dan als je dit gewoon laat gebeuren, zegt De Kort. "Vergis je niet: de fiscal cliff betekent wel dat het begrotingstekort in de VS een stuk kleiner wordt. Dat is ook geen slechte zaak. Alleen: voor de economie is het een min."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen