Kees de Kort12 dec '12 12:32

Column Kees de Kort | Amerika in een vrije val

Auteur: Kees de Kort

"Ik vraag me af of er in Amerika iets aan het gebeuren is. Misschien dat de verkiezingen niet hebben opgeleverd wat een heleboel mensen hoopten", zegt BNR's Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

Inktzwarte cijfers gisteren in de VS. Het vertrouwen bij Amerikaanse mkb-ondernemingen is in november gedaald naar het laagste niveau in drie jaar. “Normaliter zie je een paar tiende verschil tussen de ene en de andere maand, maar gisteren was het opeens 5,6 punten. Dat is een vrije val van het vertrouwen wat het mkb heeft in de nabije toekomst”, aldus Kees de Kort.

Zonder aanleiding
Volgens De Kort is het vreemde van deze vrije val dat er niet echt een verklaring voor te vinden is. “Misschien dat de verkiezingen niet hebben opgeleverd wat een heleboel mensen hoopten: duidelijkheid, een oplossing voor de fiscal cliff. Het was wel een hele forse daling zonder aanwijsbare reden.”

Handelsbalans
Ook het tekort op de handelsbalans loopt verder op, dat is volgens De Kort niets nieuws, maar het oplopen van het handelstekort is een indicatie dat het niet goed gaat met de wereldhandel. “Dat is weer voor Nederland van belang, want de Nederlandse economische groei drijft toch voor een belangrijk deel op de wereldhandel”, aldus De Kort.

De Kort positief?
Luister de audio om te horen wat de bedrijfseconoom te vertellen heeft over de Duitse economie en waarom hij zowaar positief gestemd is over de aanstaande eurotop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen