Kees de Kort11 dec '12 13:23

Column Kees de Kort | Liever slecht nieuws dan onzekerheid

Auteur: Kees de Kort

De Nederlandsche Bank is heel wat pessimistischer over 2013 dan het Centraal Planbureau. "De neerwaartse bijstelling van DNB past in het patroon dat al een paar maanden zichtbaar is", zegt BNR's Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

DNB voorspelde maandag dat de Nederlandse economie in 2013 met 0,6 procent krimpt. "Alle grote organisaties passen alle groeiverwachtingen van alle landen aan. Daar kan Nederland zich niet aan onttrekken."

En dat, terwijl de ellende voor Nederland eigenlijk nog meevalt, zegt De Kort. "We kunnen onszelf bijvoorbeeld vergelijken met Griekenland en Ierland. Nou, die willen graag met ons ruilen."

Bovendien zullen veel Nederlanders nauwelijks in de problemen komen, verwacht hij. "Als je gewoon een vaste baan hebt en je huurt een huis, dan merk je gewoon helemaal niks. Beperkte groepen -zzp'ers bijvoorbeeld- krijgen het echt voor hun kiezen. Mensen met tophypotheken liggen er wakker van." Voor veel andere Nederlanders is er weinig om wakker van te liggen.

Een veel groter probleem is volgens De Kort de aanhoudende onzekerheid. "Ik denk dat het publiek beter tegen slecht nieuws kan dan tegen onzekerheid. Als er slecht nieuws is, weet je waar je aan toe bent. Dan gaan de meeste mensen toch wat bedenken om een oplossing te vinden."

Onzekerheid over pensioenen, de rente en politieke plannen zijn volgens hem veel kwalijker. "Dat maakt dat mensen geen initiatieven durven nemen, dat mensen op hun handen gaan zitten, niet meer besteden en niet meer investeren, en dat de problemen groter worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen