Kees de Kort1 mrt '13 12:37

Column Kees de Kort | VS hobbelen van incident naar incident

Auteur: Kees de Kort

Amerika is vol van de automatische bezuinigingen. BNR's Kees de Kort: "Ik zal proberen duidelijk te maken waarom er in Amerika iedere keer weer een hoop gedoe is met begrotingen en in Nederland en Europa veel minder."

Kees de Kort
Kees de Kort

"Dat heeft te maken met het feit dat in Amerika de republikeinen en de democraten het gewoon principieel nergens over eens zijn", legt De Kort uit. "Niet over belastingen, niet over uitgaven, nergens over. Er is in Amerika al jarenlang geen formele begroting. De republikeinen zijn de baas in het huis, de democraten in de senaat. Er kunnen geen afspraken op lange termijn worden gemaakt. Maar er moet natuurlijk wel geld worden uitgegeven. Er wordt, iedere keer als er wat is, ad hoc een besluit genomen."

De Kort gaat verder: "Een paar maanden geleden is besloten van 'we hebben geen begroting, maar de regering moet wel uitgeven, dus jullie mogen wel een aantal maanden geld uit blijven geven'. Dat is tot eind maart. Dan moet er als het ware weer bij elkaar gezeten van 'krijgen we nou geld voor een volgende periode?' Dus de Amerikaanse regering, het Amerikaanse parlement, hobbelt eigenlijk van incident naar incident en iedere keer opnieuw gaat de discussie over belasting verhogen, uitgaven verlagen, eisen stellen en gedoe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen