Kees de Kort7 mrt '13 13:23

Column Kees de Kort | Zorgt Obamacare voor banen?

Auteur: Kees de Kort

Uit cijfers van salarisstrookjesverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid in Amerika in februari met 198.000 banen groeide. "Het zag er ogenschijnlijk best aardig uit. Maar ik heb toch het idee dat de realiteit iets minder mooi is dan het lijkt", zegt BNR's Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

"In de eerste plaats stijgt de Amerikaanse beroepsbevolking behoorlijk. Dus er moeten sowieso veel banen gecreeërd worden, om deze toename op te vangen", legt De Kort uit.

"In dat cijfer zat een heel raar getalletje: met name in het MKB zouden er veel banen zijn bijgekomen. In theorie kan dat, maar uit de MKB-enquête blijkt op geen enkele manier dat daar mensen worden aangenomen. Het kan natuurlijk nog steeds, omdat de sfeer is veranderd."

Obamacare
Maar De Kort kan wel één verklaring vinden: de introductie van Obamacare. "Het Amerikaanse bedrijfsleven is verplicht om hun mensen te verzekeren. Maar een klein bedrijf bent met veel parttimers hoeft dat niet te doen. Dus er is nu een beweging gaande dat veel kleine bedrijven hun voltijdbanen omzetten in deeltijdbanen. Het kan zijn dat er daardoor meer banen bijkomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen