Kees de Kort9 dec '13 14:32

Column Kees de Kort | Geen economie die lekker groeit

Auteur: Kees de Kort

Ook de meest recente arbeidsmarktcijfers in de VS vielen vrijdag erg mee. Is de weg omhoog ingezet? Niet echt, zegt BNR’s Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

“Op maandbasis ging het wel", zegt De Kort, "maar je moet natuurlijk wel in de gaten houden dat in de maand daarvoor nog sprake was van de shutdown. De shutdown had toen met name op de publieksenquête een heel negatieve invloed. Nu, een maand verder, is die bijzondere ‘min’ er als het ware uitgelopen, dus in de publieksenquête zijn we terug naar twee maanden geleden.”

En daarin, zegt De Kort, is bar weinig veranderd. Dat geldt ook voor de bedrijvenenquête. “Er komen wat banen bij en daar is ook echt alles mee gezegd.”

Want de participatiegraad blijft laag en in de loonontwikkeling zit ook geen duidelijke stijging. “Dat past in ieder geval op geen enkele manier in een economie die lekker groeit.”

Een belangrijk probleem is volgens De Kort de groeiende kloof tussen arm en rijk in de VS. “Die groep met wie het heel goed gaat, gaat niet meer besteden omdat het nog beter gaat. Het gaat erom dat de grote groep waar het langzaam maar zeker minder mee gaat, minder gaat besteden. Dus ik denk nog steeds dat ook die inkomensontwikkeling niet wijst op het aantrekken van bestedingen en het verder aantrekken van de economische groei.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen