Kees de Kort6 dec '13 15:26

Column Kees de Kort | Aan de consumentenkant is het heel wat minder prettig

Auteur: Kees de Kort

Het mooie groeicijfer voor de Amerikaanse economie is te danken aan kostenbesparingen bij bedrijven. Wil de groei doorzetten, dan moeten ook consumenten er flink op vooruitgaan.

Kees de Kort
Kees de Kort

De Amerikaanse economie liet in het derde kwartaal de sterkste groei zien in bijna twee jaar. “Ogenschijnlijk is het een heel mooi cijfer, 3,6 procent op jaarbasis. Daar is niks mis mee. Maar als je kijkt naar de samenstelling van het cijfer, dan wordt het verhaal heel anders, want het is primair voorraadvorming”, zegt De Kort.

Consumenten
Bedrijven hebben dus veel geproduceerd en verwachten kennelijk dat ze die goederen kwijt kunnen. “Maar de grote vraag is: hoe gaat dat aan de consumentenkant? Als je kijkt naar die cijfers van gisteren en alles wat met consumenten te maken heeft, dan is het verhaal een heel stuk minder prettig.” Zolang de Amerikaanse arbeidsmarkt niet aantrekt en de lonen niet gaan stijgen, blijven consumenten het zuinig aan doen, voorspelt De Kort.

Dat de bedrijven desondanks redelijk presteren, is volgens De Kort vooral te danken aan kostenbesparingen. “Die beweging – kosten snijden, met minder mensen gaan doen – is op een gegeven moment wel zo’n beetje aan het uitwerken. Vandaar dat het aantal mensen dat ontslagen wordt en een uitkering zoekt, wat minder wordt. Maar het is nog niet zo ver dat ook mensen worden aangenomen. Dat is weer een ander verhaal.”

Banen
En een meevallend banencijfer wil niet meteen zeggen dat het aan de consumentenkant beter gaat, zegt De Kort. “Er zijn twee enquêtes: een onder de bedrijven – dat is: hoeveel banen zijn erbij gekomen en hoeveel mensen hebben ze aangenomen; er wordt geen uitspraak gedaan of het parttime of fulltime banen zijn – en een enquête onder het publiek. De rode draad in die enquêtes is: er komen wel wat baantjes bij, maar steeds meer mensen stappen weg uit die arbeidsmarkt. Dat begint te wringen.”

Daarom is het volgens De Kort vooral van belang hoe het is met de participatiegraad, de balans tussen ouderen en jongeren en met de loonontwikkeling. “Als het allemaal beter is, kun je zeggen: het vierde kwartaal gaat ook veel groei vertonen. Valt het tegen, dan gaan de vierde-kwartaalsgroeicijfers ook zwaar tegenvallen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen