Kees de Kort3 sep '13 13:03

Column Kees de Kort | Vaag verhaal van Rutte

Auteur: Kees de Kort

Als je visie en ideeën als opinieleider niet verder komen dan dit, belooft het verhaal dat Mark Rutte gisteren afstak niet veel goeds, vindt macro-econoom Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

Het belangrijkste thema in zijn verhaal was de noodzaak dat we onze eigen boontjes doppen, maar dat is vrij opmerkelijk met een parlement dat niet wíl veranderen. "Kennelijk heeft hij deze zomer ergens het licht gezien. Pas als de crisis weer oplaait is er sprake van verandering. En nu zegt Mark uit zichzelf dat we moeten veranderen."

En dan nog even het gedoe over de huizenmarkt. "Alles staat in het teken van het zo hoog mogelijk houden van de huizenprijzen. En hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk Nederlanders slaaf van de bank worden. Dat is het verhaal van de hele eurocrisis: de politici verschuilen zich zoveel mogelijk achter de monetaire autoriteiten en doen pas iets als het echt niet anders kan. Zelfs in Griekenland blijken veranderingen heel moeilijk te gaan. Dat heeft alles te maken met belangenbehartiging: ieder belang wordt behartigd door groepen."

Kees de Kort is daarom erg benieuwd of het nu wel lukt om veranderingen door te voeren. "Als je nou zegt: 'meer je eigen boontjes doppen' is daar niks mis mee. Maar ik ken een aantal partijen in Nederland die daar heel anders over denken en één van die partijen zit ook nog in de regering. Dus ik ben heel nieuwsgierig hoe Mark dat gaat doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen