Kees de Kort30 mei '13 13:05

Column Kees de Kort | Bernanke belangrijk voor beleggers

Auteur: Kees de Kort

Vorig jaar om deze tijd verwachtte de OESO nog allemaal plusjes, terwijl de financiële markten heel onrustig waren. Sindsdien werd alles in de eurozone naar beneden bijgesteld.

Kees de Kort
Kees de Kort

En Kees de Kort verwacht voor dit jaar een vergelijkbaar scenario. "Je kent het verhaal, ook dit keer weer: in 2014 gaat het natúúrlijk beter. Mijn punt is alleen maar: je moet die cijfers met een korreltje zout nemen. Het gaat een beetje om de richting van de beweging en het afgelopen jaar is alles naar beneden bijgesteld. Het nieuws met betrekking tot Nederland is natuurlijk niet goed: er moet meer bezuinigd worden en of we de huizenmarkt wat meer kunnen hervormen."

De groeiverwachting van de Amerikaanse economie is best gunstig. "Een procentje of 2,5, dat kán... Maar we weten allemaal dat vorig jaar de cijfers daarna over april en mei toch wat gingen tegenvallen. En ook de OESO verwacht niet dat de Amerikaanse economie over heel 2013 niet met 2013 gaat groeien."

Beleggers worden helemaal nerveus als Bernanke gaat zeggen dat de Fed binnenkort wat minder wil gaan doen, constateert Kees de Kort. "Dat betekent dat het met de economie beter gaat, maar dat lijkt de beleggers niet uit te maken. Het steunbeleid van Bernanke is voor de beleggers blijkbaar belangrijker dan het wel en wee van de hele Amerikaanse economie. Het moet niet gekker worden natuurlijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen