Kees de Kort11 mrt '13 14:03

Column Kees de Kort | Amerikaans banencijfer minder positief dan het lijkt

Auteur: Kees de Kort

In Amerika werden de meest recente banencijfers met het nodige optimisme ontvangen. Maar Kees de Kort drukt dit optimisme maar wat graag de kop in. "Zoals gebruikelijk waren de eerste regels in het persbericht weer buitengewoon positief. En dan hoeven we verder niets meer te weten als beleggers."

Kees de Kort
Kees de Kort

"Als je de rest van het persbericht leest dan wordt het beeld helaas een stuk minder positief. En als je de zaken op langere termijn bekijkt dan is er nog minder reden om positief te zijn. Maar laten we aan het begin beginnen. 236.000 nieuwe banen klinkt goed, maar er wordt ook een enquête gehouden onder het grote publiek, de Household-enquête. En daaruit blijkt dat er 450.000 parttime banen zijn bijgekomen. Dat betekent in mijn beleving dat het aantal banen wel gestegen is, maar omdat het aantal parttime banen veel meer gestegen is, het aantal voltijd banen is gedaald. Dat kan geen kwaad, want dat is ook werk. Maar we weten ook allemaal dat parttime banen vaak veel minder gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden hebben dan fulltime banen. Dus ja, er zijn veel mensen die er een parttime baan hebben gekregen maar nee het is veel minder goed nieuws dan het lijkt."

"Als je kijkt naar de salarisontwikkeling; reëel houden de salarissen net de inflatie bij, maar we weten allemaal dat de belastingen in Amerika de afgelopen maanden iets hoger zijn geworden. Dus de besteedbare inkomens staan gewoon keurig netjes onder druk. Het is het korte termijn verhaal. Maar als je de cijfers van nu vergelijkt met die van een paar jaar geleden dan ziet die arbeidsmarkt er een heel stuk ongunstiger uit. Want het aantal mensen met een baan is in een aantal jaar nauwelijks gestegen. Het aantal mensen zonder baan wel. De afhankelijkheidsratio, hoeveel mensen met een baan moeten hoeveel mensen zonder baan ondersteunen, is in de VS echt de verkeerde kant op aan het gaan."

Gerelateerde artikelen