Kees de Kort12 jun '13 12:30

Column Kees de Kort | Gevestigde belangen

Auteur: Kees de Kort

"Wat al langer zichtbaar is in de hele eurozone is dat de extréme nadruk op bezuinigen wat aan het verminderen is", zegt BNR's Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

Volgens De Kort begint de eurozone iets meer oog te krijgen voor het feit 'dat er hervormd en geherstructureerd moet worden in combinatie met bezuinigen'. "Die 3 procent is belangrijk, maar niet heilig meer."

Hij concludeert: "Er komt langzaam maar zeker meer aandacht voor het hervormen van de arbeidsmarkt en de financiële sector, zinloze regeltjes afschaffen en al dat soort dingen in de hoop dat daarmee de groei weer op gang komt. Dat is de belangrijkste variabele."

Extreem moeilijk
Bezuinigen is één ding, maar hervormen blijkt in de praktijk nog moeilijker te zijn, aldus De Kort. "Kijk alleen maar naar Griekenland waar ze echt met de rug tegen de muur stonden. Hervormen moet gebeuren door poltici.  Elke hervorming staat of valt met het aanpakken va gevestigde belangen: arbeidsmarkt, bankiers, etc. Dat blijkt voor bankiers toch extreem moeilijk te zijn. Als het water aan de lippen staat, dan gebeurt er wat. Maar het moet echt heel erg zijn willen politici daadwerkelijk ingrijpen in gevestigde belangen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen