Kees de Kort11 jun '13 12:57

Column Kees de Kort | Op de knieën gezet

Auteur: Kees de Kort

"De Nederlandsche Bank heeft gezegd dat we ooit met elkaar hebben afgesproken dat het begrotingstekort maximaal drie procent mag zijn in Europa", zegt BNR's Kees de Kort. "Dat halen we niet. Sterker, het begint op te lopen. Dus ja, Nederlandse regering, willen we ons aan gemaakte afspraken houden, dan moeten we gaan bezuinigen."

Kees de Kort
Kees de Kort

We kunnen twee dingen doen, zegt De Kort. "Lasten verhogen of uitgaven verlagen. De DNB zegt dan uitgaven verlagen. We praten over zeer serieuze bedragen. Maar dat betekent natuurlijk wel dat het groei- en herstelverhaal op de tocht komt te staan. Zo simpel is het natuurlijk ook. Dus het verhaal van 'binnenkort gaat het beter' wordt 'verder in de tijd gestopt' door dit soort verhalen. Met bezuiningen komt geen groei."

Onder water
DNB voorziet nog twee jaar dalende huizenprijzen. "We weten ondertussen allemaal wel dat de huizenprijzen dalen. De grote vraag is dan hoe lang het nog gaat duren. Daarover verschillen de meningen. DNB heeft gezegd dat er meer dan een miljoen mensen 'onder water' zijn, dat de waarde van het pand lager is dan de hypotheek. Maar dat geldt niet voor alle Nederlanders. Ouderen, mensen die al lang geleden een huis hebben gekocht, hebben nergens last van. Hun overwaarde wordt minder."

Met name de groep mensen die de afgelopen 5-10 jaar huizen hebben gekocht, wordt hard getroffen. "We kochten op hoge niveaus, nu veel lager, dikke problemen. Die mensen worden echt op hun knieën gezet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen