Kees de Kort28 jan '13 13:40

Column Kees de Kort | Chinese groei bij elkaar geleend

Auteur: Kees de Kort

In China wordt met name de nadruk gelegd op de groei van industriële bedrijven. BNR's Kees de Kort legt uit dat de Chinese bedrijven, overheid en consumenten enorm veel lenen.

Kees de Kort
Kees de Kort

"Het zijn enorme bedragen. Het is niet explosief gestegen, dat is nog een understatement. De Chinese groei is helemaal bij elkaar geleend. Niks meer en niks minder."

Maar op zich zijn die schulden niet zo'n probleem, vervolgt De Kort. "Maar dan moet je wel kunnen blijven betalen. Maar als je alleen maar meer schulden krijgt, kan er een moment komen dat je in de problemen komt. Dat is een grote tijdbom onder de Chinese economie. Het zou de beleggers sieren als ze eens zouden kijken naar de Chinese schulden."

Financiële wereld
Ook komen er een hoop positieve geluiden uit de financiële wereld. Maar BNR's Kees de Kort kijkt er anders tegen aan: "Er is geen enkele bereidheid meer om na te denken over wat er mis kan gaan. En dat is volkomen onterecht."

"Als je gewoon kijkt naar de economische realiteit dan is er wel wat op aan te merken. Vorige week kwam er een rapport van het IMF over de groei in 2013. Mevrouw Lagarde heeft gezegd dat het hele herstel van de wereldeconomie wel erg fragiel is en dat er veel risico's zijn", legt De Kort uit.

"En als je alleen al naar Europa kijkt: Engeland in een triple dip, Frankrijk in een diepe recessi, de bedrijfsresultaten staan onder de druk en er is een groot drama op de arbeidsmarkten. Als financiële markten allemaal denken dat het goed komt en geen rekening houden met risico's: dan hou je jezelf voor de gek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen