Kees de Kort6 mrt '13 15:15

Column Kees de Kort | Jezelf rijk bezuinigen, dat kan niet

Auteur: Kees de Kort

'All time highs' zijn te rechtvaardigen als de vooruitzichten goed zijn. Maar kunnen de huidige resultaten van de Amerikaanse bedrijven wel blijven stijgen? Ten opzichte van een paar jaar geleden is de groei lager, staat de arbeidsmarkt er slechter voor en zijn de tekorten torenhoog.

Kees de Kort
Kees de Kort

Kortom: de vooruitzichten voor de economie en dús ook voor de bedrijven zijn een stuk slechter dan een paar jaar geleden, zegt bedrijfseconoom Kees de Kort.

"Nu een all time high, dat impliceert dat het binnenkort waarschijnlijk nog wel beter gaat, betekent dat mensen zich rijk aan het rekenen zijn. Je kúnt je niet rijk bezuinigen, dat gaat ook niet in het bedrijfsleven. Je ziet de afgelopen twee, drie kwartalen al dat de resultaten onvoldoende zijn en dat er veel meer bedrijven met tegenvallende resultaten komen."

Centrale bank
Eén excuus hebben de beleggers wel om de realiteit uit het oog te verliezen: ze hebben de centrale banken aan hun kant staan. Maar met te weinig oog voor de economische realiteit en te veel vertrouwen in de centrale banken: dan kun je jezelf stevig vergissen als je blijft kopen, zegt Kees de Kort.

Stimuleren, dat kan op heel veel manieren. "je kúnt gewoon zeggen: we gaan geld in de economie pompen en we kopen obligaties. Maar wat stimuleer je dan? Dan wordt de rente laag, maar de vraag is of dat mensen aanzet om meer te lenen. Je kunt het paard wel naar de bron brengen, maar je kunt het paard niet dwingen om het water ook te drinken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen